Oldalak

2012. október 18., csütörtök

Washi | chiyogami | füli

Hana vagyok, és papírmániás :) Egyszerűen mindig ámulatba ejtenek a szép mintáik, és külön nagy szerelmeim a japán papírok amik nem csak csodaszépek, hanem megfogni is gyönyörűség őket. Ezért történhetett, hogy végül belőlük is ékszer lett (és még lesz).
Előtte viszont pár szó a japán papírokról - tudjátok, szakmai ártalom.
I do love papers :) I love the beautyful patterns... and much more I love japanese paper, while it's just so great to touch! This must be the reason, I created jewellery of them.
Here comes some text about japanese papers, sorry, but this time it's only hungarian!

A washi (wa: japán, shi: papír), avagy japán papír neve sokaknak ismerős már (lsd. washi tape, bár magyarul ez dekortapasz lett). Eperfa kérgéből készítik, fő jellemzője, hogy keményebb, erősebb, mint egy mai papírlap, hasonló, mint egy itthoni merített papír. Eredetileg kézzel készültek, ma természetesen főleg mechanikusan állítják elő.
chiyogami (chiyo: ezer generáció/ezer év; kami: papír) a washi egyik fajtája, amit az Edo korban (1603-1868) kezdtek használni a babák díszítéséhez, a drágább textilek helyett. Jellemzője az ismétlődő grafikus minták, amit eredetileg fa-nyomatokkal vittek fel a kézzel készített papírra.
Gyakran keverik a Yúzen-nel, ami eredetileg a Kiotói textilminták neve, és gondosan kidolgozott motívumok és sok arany jellemzi. Ennek oka, hogy manapság az igazi és digitális papírok mintái között keverednek a yúzen és a chiyogami minták, így sokszor felváltva használják a két kifejezést.

chiyogami minták



yúzen minták (papíron)

Régóta őrizgetek néhány gyönyörű chiyogami papírt (a fenti kékes csomagból), most viszont méltó helyükre kerülnek lassan: üveg mögé - de persze használható módon :)
A legnagyobb kedvencem most ez az ici-pici füli, ami alig egy centis.
I have some nice chiyogami papers for a while (from the blue set above), and now I found their place: behind glass - but in use of course!
My favourite one now is these little earrings (only 10mm), which I created from the paper set of the above blue ones.

 

További ragyogó szép napot!
Have a nice day today :)

Nincsenek megjegyzések: